Tijd

Krijt, Jura en Trias: de tijd van de dino's

Het bestaan van de aarde is op een tijdlijn weer te geven: van nu tot ongeveer 4.600 miljoen jaar geleden. Elke tijdperk of 'era' hierin kent zijn eigen ontwikkeling.

Het Mesozoïcum is het tijdperk dat dinosaurussen op aarde leefden. Dit tijdperk kent 3 tijdvakken: het Trias, de Jura en het Krijt. Dit is dus van ongeveer 225 tot 66 miljoen jaar geleden.

De aarde zag er anders uit

De aarde zag er lang geleden anders uit. Pangea was een supercontinent. Dit enorme stuk land werd door hoge bergen afgesloten van de zee. Hierdoor was een groot deel van het supercontinent een woestijn, waar dus weinig leven voorkwam. Toen Pangea opgebroken werd in meerdere continenten, kwam er een gunstiger klimaat en na de biodiversiteit toe. In het Trias kwamen de eerste dinosauriërs. Het Jura was een erg warme periode. Er was zelfs geen ijs op de poolkappen en wereldwijd was de zeespiegel erg hoog. De dinosaurus domineerde ondertussen zowel land, lucht als zee. De eerste zoogdieren en vogels kwamen ook in het Jura, maar toch bleef de dinosauriër overheersend. De bloeiende planten kwamen in het Krijt.

En de mens? Die was er nog lang niet. Pas in het Pleistoceen (Kwartair) kwam de eerste mensachtige in Afrika. De dinosauriërs waren toen natuurlijk al lang uitgestorven.

Welke dino leefde wanneer?

Soorten dinosauriërs komen en gaan. Ze leefden niet allemaal tegelijkertijd. Zie hieronder een globaal overzicht wie wanneer leefden. De Eoraptor was een van de eersten. En de Tyrannosaurus Rex, de Triceratops en Velociraptor waren een van de laatste dinosauriërs.